Gölődör galuska

Egy nagyon régi hajdúsági népi ételt hoztam ma nektek. A dédnagymamám receptje szerint.
Még az anyukám is kb. 80 éve csinálja, egészen rááll a keze.

A neve: gölődör galuska.
Fogalmam sincs, honnan ered a név. Ez egy libazsíros krumplis tészta. De még milyen!!!!

Ez az a kaja, amiért ölni tudnék. És sajnos az Anyukám is. Igazából kemény küzdelem folyik minden plusz falatért. Amennyire munkás elkészíteni, cserébe olyan pillanatok alatt fogy el. Voltak olyan régi barátnőim, akik még engem is kitiltottak a konyhából, amikor kész lett, mert nem akartak velem osztozni.
Hát így!

Nagyon szegény étel, kézzel készítik hozzá a tésztát. Gondolom  a keletkezése akkorra datálódik, amikor még nyújtófa sem volt egy háztartásban.
Szóval kézzel készül.A tésztát lúdbűrtésztának is nevezik....biztosan  a tapintása miatt.
Libazsír helyett persze lehet kacsazsír is rá, nem baj, de elég sokat felszív a krumpli....és az íze - pont azért, mert ilyen kevés összetevője van  -felséges és utánozhatatlan! Sajnos nálunk is ritkán készül, de most ez volt az ebédünk.

Csináljátok meg, megéri.
Megyek is, lefekszem, mert mozdulni nem tudok ezután;)

Jó étvágyat hozzá nektek is!

Gölődör galuska

Hozzávalók – két személyre:
1 egész tojás – L-es méretű
2 marék sima búzaliszt
1 csipet só
két tojásnyi mennyiségű víz
4 közepes-nagy krumpli

Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, lefedve kicsit pihentetjük, olyan fél órát.
Egy nagy asztalon tiszta konyharuhát leterítünk, meglisztezzük.  A tésztából pici, kb. 5x5 cm-es darabkákat tépünk, kicsit ellapogatjuk. Ha megvan az egész, óvatosan belisztezzük és egy másik tiszta konyharuhával letakarjuk kb. 1 órára.
Közben a krumplikat meghámozzuk, megmossuk, majd sós vízbe belevagdaljuk  - inkább laposak legyenek a darabkák. Hagyjuk majdnem megfőni.
Ekkor szűrőbe rakunk egy maréknyi tésztát, leszitáljuk róla  a fölösleges lisztet és óvatosan beleengedjük a vízbe őket részletekben óvatosan a majdnem megfőtt krumplidarabok közé.
Közben 2-3 evőkanál házi libazsírt megmelegítünk.
Amikor a tészta és a krumpli megfőtt, rászűrjük a libazsírra  és villával megtörjük a krumplit. Ettől olyan jó ’csuszpájzos” lesz. Jól megsózzuk és megesszük!

Aki megmondja, mi célt szolgál az első kép bal alsó sarkában levő eszköz, meghívom egy ilyen ételre!






Megjegyzések

  1. hát ez szuper recept :) imádom az egyszerű ételeket :) remélem az oldalunkra is felteszed :) az az eszköz gondolom lapítani kell :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, már fel is raktam! Igen, igazad van, az húsklopfoló eredetileg, lapítani hasznlta az anyu. Gyere, várunk egy jó kis kajára!

      Törlés
  2. Hát gondolom, hogy krumplinyomó. Valamikor nagyanyám ilyennel törte össze a krumplit, csak az fából volt. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egészen, ezzel lapította az Anyukám a galuskákat.....

      Törlés
  3. Sosem hallottam még e finomságról, nagyon guszta! Az az eszköz szerintem is a lapító. :-) Mikor mehetek az ebédre? :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isteni finom! Igen, valóban az, eredetileg húsklpfoló - kíméletes a húshoz. Szólj mikor jönnél, és csinálunk neked!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések