Dübbencs

Ez az a kaja, amiért a családban ölni tudnánk (persze egymást...na, nem komolyan..)

És hetekig nyúzni az anyukámat, hogy na, csinálj már egy kis dübbencset, lécciléccilécci....de izibe;)

Aztán megunja és megcsinálja. Pillanatok alatt befaljuk és kifekszünk tőle.

És persze fogadkozunk, hogy soha többet, igen, egy falatot sem, én aztán nem, nem, nem sosem...

És pár hét és  megint meg a nyivákolás érte.

Az eredete a ködbe vész, ez egy hajdúsági ősi étel, nyújtófa nélkül csinálták. Kézzel. Igen, a dagasztást is, nekünk is hiába van hiperszuper dagasztógépünk, nem , nem azt kézzel kell - mondja anyukám. 

Ő már csak tudja, a 94 évével milliószor megcsinálta....

A nevét pedig onnan kapta, hogy a megsült tészta alja megkopogtatva úgy dübög, mint a csizma szára.

Szóval nem egy fogyókúrás étel, liszt, zsír, só...gondolhatjátok. Egyszerű, de valami isteni.


A recept pedig a következő:

Főzz meg 2 közepes nagyságú krumplit, tisztítsd meg és törd meg alaposan.

Hagyd kihűlni picit langyosra!

Dolgozd össze 4-5 maréknyi liszttel, 2-2,5 dkg élesztőt futtass fel langyos tejben pici cukorral. Csinálj 1-2 dl langyos sós vizet is, majd az eldolgozott lisztes krumplihoz add hozzá a közepébe készített mélyedésbe a felfuttatott élesztőt, majd nem sok sós vizet és dolgozd össze őket fánk lágyságú tésztává. Kellemesen sósnak kell lenni ( nem kell fanyalogni, kicsit csípj bele és ízleld meg, hogy  kellemesen sós-e).

Fakanállal vagy kézzel jól ki kell dagasztani, hogy szinte hólyagos legyen, ehhez kell legalább 20-30 perc! Mikor szép sima, takard  le  egy tiszta szalvétával, hagyd egy kicsit langyos helyen kelni, szinte a kétszeresére, majd jól belisztezett nyújtódeszkára borítsd ki és kézzel húzogasd ki jó nagyra és langyos olajjal vagy libazsírral/zsírral jól kenegesd meg, majd szórd meg sóval  mintha zsíros kenyeret sóznál és hajtogasd be jobbról-balról egy csíkban, annyira, hogy majd még egyszer be tudd hajtani és középen találkozzanak a hajtások, de előtte a hajtásokat is kenegesd meg az olajjal vagy zsírra és picit sózzad meg.

Jó kizsírozott-kilisztezett tepsibe a két hosszabb végét összefogod és gyorsan belecuppantod.

Jobbról-balról bevagdalod a tepsiig kb 3-ujjnyi részekre/szeletekre  - és középen és végigvágod.

E vágások nyomán tudod majd eltördelni a sütés után.

A tetejét is kenegesd be az olajjal vagy a zsírral, pergesd meg sóval is és hagyd kelni a tepsiben 20-30 percet, hogy szépen feljöjjön.

Ha szépen megkelt, tedd a tepsit a jó meleg sütőbe, majd süsd pirosra kb. 30-40 perc alatt.

A bevagdalt részeknél el lehet törni szépen darabokra.

Vigyázz, mikor eszed, mert nagyon forró a belseje!

Jó étvágyat kívánok hozzá!








Megjegyzések

  1. I am by name Miss jane, And I am so happy to testify about a great spell caster that helped me when all hope was lost for me to unite with my ex-boyfriend whom I love so much. I had a boyfriend that love me so much but something terrible happens to our relationship one afternoon when his friend that was always trying to get to me was trying to force me to make love to him just because he was been jealous of his friend that I was dating and on the scene my boyfriend just walk in and he thought we had something special doing together, I tried to explain things to him that his friend always does this whenever he is not with me and I always refuse him but I never told him because I did not want the both of them to be enemies to each other but he never believed me. he broke up with me and I tried times without numbers to make him believe me but he never believed me until one day I heard about the DR. AKHERE and I emailed him and he replied to me so kindly and helped me get back my lovely relationship that was already gone for two months. Email him at: AKHERETEMPLE@gmail.com or call / WhatsApp: +2349057261346

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések