Dübbencs
Ez az a kaja, amiért a családban ölni tudnánk (persze egymást...na, nem komolyan..)
És hetekig nyúzni az anyukámat, hogy na, csinálj már egy kis dübbencset, lécciléccilécci....de izibe;)
Aztán megunja és megcsinálja. Pillanatok alatt befaljuk és kifekszünk tőle.
És persze fogadkozunk, hogy soha többet, igen, egy falatot sem, én aztán nem, nem, nem sosem...
És pár hét és megint meg a nyivákolás érte.
Az eredete a ködbe vész, ez egy hajdúsági ősi étel, nyújtófa nélkül csinálták. Kézzel. Igen, a dagasztást is, nekünk is hiába van hiperszuper dagasztógépünk, nem , nem azt kézzel kell - mondja anyukám.
Ő már csak tudja, a 94 évével milliószor megcsinálta....
A nevét pedig onnan kapta, hogy a megsült tészta alja megkopogtatva úgy dübög, mint a csizma szára.
Szóval nem egy fogyókúrás étel, liszt, zsír, só...gondolhatjátok. Egyszerű, de valami isteni.
A recept pedig a következő:
Főzz meg 2 közepes nagyságú krumplit, tisztítsd meg és törd meg alaposan.
Hagyd kihűlni picit langyosra!
Dolgozd össze 4-5 maréknyi liszttel, 2-2,5 dkg élesztőt futtass fel langyos tejben pici cukorral. Csinálj 1-2 dl langyos sós vizet is, majd az eldolgozott lisztes krumplihoz add hozzá a közepébe készített mélyedésbe a felfuttatott élesztőt, majd nem sok sós vizet és dolgozd össze őket fánk lágyságú tésztává. Kellemesen sósnak kell lenni ( nem kell fanyalogni, kicsit csípj bele és ízleld meg, hogy kellemesen sós-e).
Fakanállal vagy kézzel jól ki kell dagasztani, hogy szinte hólyagos legyen, ehhez kell legalább 20-30 perc! Mikor szép sima, takard le egy tiszta szalvétával, hagyd egy kicsit langyos helyen kelni, szinte a kétszeresére, majd jól belisztezett nyújtódeszkára borítsd ki és kézzel húzogasd ki jó nagyra és langyos olajjal vagy libazsírral/zsírral jól kenegesd meg, majd szórd meg sóval mintha zsíros kenyeret sóznál és hajtogasd be jobbról-balról egy csíkban, annyira, hogy majd még egyszer be tudd hajtani és középen találkozzanak a hajtások, de előtte a hajtásokat is kenegesd meg az olajjal vagy zsírra és picit sózzad meg.
Jó kizsírozott-kilisztezett tepsibe a két hosszabb végét összefogod és gyorsan belecuppantod.
Jobbról-balról bevagdalod a tepsiig kb 3-ujjnyi részekre/szeletekre - és középen és végigvágod.
E vágások nyomán tudod majd eltördelni a sütés után.
A tetejét is kenegesd be az olajjal vagy a zsírral, pergesd meg sóval is és hagyd kelni a tepsiben 20-30 percet, hogy szépen feljöjjön.
Ha szépen megkelt, tedd a tepsit a jó meleg sütőbe, majd süsd pirosra kb. 30-40 perc alatt.
A bevagdalt részeknél el lehet törni szépen darabokra.
Vigyázz, mikor eszed, mert nagyon forró a belseje!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlés