Aranyoskáim

Aranygaluska....és közvetlen folyománya a darázsfészek

Nagyjából a finisébe érkezett a karácsonyi sütiőrület.
Mi ilyenkor szoktunk elősütni karácsonyra, kipróbálni a régi vagy vadiúj recepteket.
Elősütünk, hogy úgy mondjuk karácsonyra.
Ebből aztán az lesz, hogy a rosszullétig leszünk a fahéjas-fűszeres, cukros illatokkal és karácsonykor már csak azt kívánjuk, hogy végre együnk egy jó kis mindentbele rántottát...és sütiről egy szó se essék.

Csak azért, hogy Ti se maradjatok ki a jóból most előveszem az egyik legnagyobb kedvencet, az aranygaluskát. A másik nagy imádatot a darázsfészek vagy diós tekercs nevű recept azért került ide, mert gakorlatilag ugyanebből a tésztából készül, csak locsolgatni kell cukros tejjel és ettől eszméletlen finom puha lesz. Én ez utóbbit jobban szeretem, de mivel ott kell azért lenni mellette jobban, mint az aranygaluskánál, kicsit munkásabb. De nem nagyon.
Vagy nem. De. Majd megítéled te.
Vaníliasodóból jobb, ha dupla mennyiséget csinálsz, az egyiket tutira benyalogatod-vagy aki hozzáfér hamarabb....

A recept a következő ( hosszabb a leírás, mint az elkészítése, ne aggódj, Anyukám - aki most 86 éves - diktálta le nekem, ragaszkodott ahhoz, hogy szó szerint írjam, ő tudja miért, vagy 70 éve csinálja rendszeresen, gondolhatjátok mi tapasztalata van benne, érdemes megfogadni a tanácsait :

Aranygaluska és darázsfészek tésztája

Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 tojássárgája
fél csomag élesztő – kb 2-2,5 dkg
4-5 dkg vaj vagy margarin
4-5 dkg cukor
pici só
2-3 dl langyos tej

Mindkettőhöz együtt a töltelék:
20 dkg darált dió
Kb. 10-12 dkg porcukor
 A darázsfészekhez még ehhez jön:
Kb. 5-6 dkg olvasztott vaj vagy margarin

Tészta elkészítése:
Az élesztőt pici cukorral édesített kevés tejben felfuttatjuk. Lefedjük, félretesszük.
Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a maradék langyos, édesített tejet, és a pici sót. Beletesszük a két tojás sárgáját, picit elkavarjuk fakanállal és az ekkorra már felfutott élesztőt belevegyítjük. A fakanállal beledagasztjuk a lisztet.
A továbbiakban szépen kidagasztjuk a fakanállal. Kellemesen lágy tésztát kell kapnunk.
Utána a megolvasztott margarint belecsorgatjuk lassan, ezzel is végelegesen sima tésztává dagasztjuk.
Ha elválik a fakanáltól és a falától is, alálisztezzük mindkét oldalról, betakarjuk egy tiszta duplakonyharuhával és huzatmentes, langyos helyen megkelesztjük -  kb. fél- ¾ óráig.
Ezalatt alaposan, habosra kikeverjük a vajat a cukorral.
Ha a tészta megkelt lisztezett deszkára kiborítjuk és kétfelé vesszük – ha aranygaluskának és külön daarázsfészeknek csináljuk ( ez utóbbinak kell a kicsivel több tészta.)
A kisebb részt visszatesszük az edénybe – picit hűvösebb helyre letakarva félrerakjuk.

Darázsfészek következik:
A tésztát a deszkán kisujjnyi vastag négyzet vagy téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen, hogy mindenütt érje megkenjük az édes-cukros margarinnal, amit a kelesztés ideje alatt a cukorral kikavartunk.
Kb 10 dkg-nyi – nem cukrozott! – darált dióval egyenletesen beszórjuk.
A tésztát szorosan feltekerjük, majd a rudat 2-3 cm széles darabokra felvágjuk.
Egy tepsit jól kivajazunk, majd erre a korongokat lapjára egymástól kb. 2-3 cm-re belerakjuk (a tészták még kelni fognak és összeérnek). Meg lehet a tojásfehérjével kenni, de nem fontos, mivel ez visszatartja a keléstől a tésztát. Befedjük egy tiszta konyharuhával, félretesszük, kelni hagyjuk 10-15 percig.
Előmelegítjük a sütőt, majd kisebbre vesszük a hőmérsékletet.
A majdnem összeért tésztákat betesszük a sütőbe és meleg sütőben sütni kezdjük. Légkeverésesben kb. 175-180 fokon sül.
Figyelni kell rá, amikor szépen összeértek és pirulni kezd a teteje meglocsoljuk kenőtollal édes-cukros tejjel mindenütt, de ne legyen túl lucskos – remekül sistereg. Szépen felszívja és puha, szaftos marad.
Amikor szép piros, még egyszer megismételjük a locsolgatást. Készre sütjük. Langyosan a legjobb.
Kakaóhoz isteni.

Aranygaluska:
Amíg a darázsfészek sül, rögtön elővesszük a maradék tésztát.( Reméljük, nem esett össze) Még egyszer fakanállal átdagasztjuk, hagyjuk kicsit kelni.
Lisztezett deszkára kitesszük a tésztát, kisebb darabokat vágunk belőle, majd hüvelyknyi vastagságúra kisodorjuk – nem nyomjuk nagyon össze. Kb 2-3 cm-es kis csinos darabokra szeljük.
Magasabb falú edényt, pl.: kuglófsütőt kivajazunk jól, nem cukros darált dióval - mintha morzsa lenne - körbeszórjuk a falát is. (Hagyjunk egy keveset a tetejére.)
Elkezdjük kicsit távolabbra egymástól a kelés miatt beleszórni a tésztákat az aljába, olvasztott margarinnal vagy vajjal óvatosan kenőtollal kicsit megkenegetjük a tésztát, de nem túlságosan. Az aljára lehet kicsit sűrűbben tenni, mert leszóródik a cukros dió az aljára és odaég.
Megszórjuk cukros dióval a tészta-rétegeket. Megismételjük soronként a folyamatot. Max. 3-4 sor legyen kicsit szélesebb, de magasabb falú edény a jó hozzá, jénai is jó hozzá.
A tetejére cukrozatlan darált dió kerül. Kelesztjük kb jó fél óráig.
Lassú tűzön sütjük, mert vastag a tészta.

Vaníliasodóval vagy kakaóval tálaljuk.
Jó étvágyat hozáózájuk!

És a fázisfotók a következők:







..és a kész darázsfészek....kiváló rénszarvasváró kaja is, mint látjátok:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések