Aranyoskáim
Aranygaluska....és közvetlen folyománya a darázsfészek
Nagyjából a finisébe érkezett a karácsonyi sütiőrület.
Mi ilyenkor szoktunk elősütni karácsonyra, kipróbálni a régi vagy vadiúj recepteket.
Elősütünk, hogy úgy mondjuk karácsonyra.
Ebből aztán az lesz, hogy a rosszullétig leszünk a fahéjas-fűszeres, cukros illatokkal és karácsonykor már csak azt kívánjuk, hogy végre együnk egy jó kis mindentbele rántottát...és sütiről egy szó se essék.
Csak azért, hogy Ti se maradjatok ki a jóból most előveszem az egyik legnagyobb kedvencet, az aranygaluskát. A másik nagy imádatot a darázsfészek vagy diós tekercs nevű recept azért került ide, mert gakorlatilag ugyanebből a tésztából készül, csak locsolgatni kell cukros tejjel és ettől eszméletlen finom puha lesz. Én ez utóbbit jobban szeretem, de mivel ott kell azért lenni mellette jobban, mint az aranygaluskánál, kicsit munkásabb. De nem nagyon.
Vagy nem. De. Majd megítéled te.
Vaníliasodóból jobb, ha dupla mennyiséget csinálsz, az egyiket tutira benyalogatod-vagy aki hozzáfér hamarabb....
A recept a következő ( hosszabb a leírás, mint az elkészítése, ne aggódj, Anyukám - aki most 86 éves - diktálta le nekem, ragaszkodott ahhoz, hogy szó szerint írjam, ő tudja miért, vagy 70 éve csinálja rendszeresen, gondolhatjátok mi tapasztalata van benne, érdemes megfogadni a tanácsait :
Nagyjából a finisébe érkezett a karácsonyi sütiőrület.
Mi ilyenkor szoktunk elősütni karácsonyra, kipróbálni a régi vagy vadiúj recepteket.
Elősütünk, hogy úgy mondjuk karácsonyra.
Ebből aztán az lesz, hogy a rosszullétig leszünk a fahéjas-fűszeres, cukros illatokkal és karácsonykor már csak azt kívánjuk, hogy végre együnk egy jó kis mindentbele rántottát...és sütiről egy szó se essék.
Csak azért, hogy Ti se maradjatok ki a jóból most előveszem az egyik legnagyobb kedvencet, az aranygaluskát. A másik nagy imádatot a darázsfészek vagy diós tekercs nevű recept azért került ide, mert gakorlatilag ugyanebből a tésztából készül, csak locsolgatni kell cukros tejjel és ettől eszméletlen finom puha lesz. Én ez utóbbit jobban szeretem, de mivel ott kell azért lenni mellette jobban, mint az aranygaluskánál, kicsit munkásabb. De nem nagyon.
Vagy nem. De. Majd megítéled te.
Vaníliasodóból jobb, ha dupla mennyiséget csinálsz, az egyiket tutira benyalogatod-vagy aki hozzáfér hamarabb....
A recept a következő ( hosszabb a leírás, mint az elkészítése, ne aggódj, Anyukám - aki most 86 éves - diktálta le nekem, ragaszkodott ahhoz, hogy szó szerint írjam, ő tudja miért, vagy 70 éve csinálja rendszeresen, gondolhatjátok mi tapasztalata van benne, érdemes megfogadni a tanácsait :
Aranygaluska és darázsfészek tésztája
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 tojássárgája
fél csomag élesztő – kb 2-2,5 dkg
4-5 dkg vaj vagy margarin
4-5 dkg cukor
pici só
2-3 dl langyos tej
Mindkettőhöz együtt a töltelék:
20 dkg darált dió
Kb. 10-12 dkg porcukor
A darázsfészekhez még ehhez jön:
Kb. 5-6 dkg olvasztott vaj vagy margarin
Tészta elkészítése:
Az élesztőt pici cukorral édesített kevés tejben
felfuttatjuk. Lefedjük, félretesszük.
Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük
a maradék langyos, édesített tejet, és a pici sót. Beletesszük a két tojás
sárgáját, picit elkavarjuk fakanállal és az ekkorra már felfutott élesztőt
belevegyítjük. A fakanállal beledagasztjuk a lisztet.
A továbbiakban szépen kidagasztjuk a fakanállal. Kellemesen
lágy tésztát kell kapnunk.
Utána a megolvasztott margarint belecsorgatjuk lassan, ezzel
is végelegesen sima tésztává dagasztjuk.
Ha elválik a fakanáltól és a falától is, alálisztezzük
mindkét oldalról, betakarjuk egy tiszta duplakonyharuhával és huzatmentes, langyos
helyen megkelesztjük - kb. fél- ¾ óráig.
Ezalatt alaposan, habosra kikeverjük a vajat a cukorral.
Ha a tészta megkelt lisztezett deszkára kiborítjuk és
kétfelé vesszük – ha aranygaluskának és külön daarázsfészeknek csináljuk ( ez
utóbbinak kell a kicsivel több tészta.)
A kisebb részt visszatesszük az edénybe – picit hűvösebb
helyre letakarva félrerakjuk.
Darázsfészek következik:
A tésztát a deszkán kisujjnyi vastag négyzet vagy téglalap
alakúra nyújtjuk. Egyenletesen, hogy mindenütt érje megkenjük az édes-cukros
margarinnal, amit a kelesztés ideje alatt a cukorral kikavartunk.
Kb 10 dkg-nyi – nem cukrozott! – darált dióval egyenletesen
beszórjuk.
A tésztát szorosan feltekerjük, majd a rudat 2-3 cm széles
darabokra felvágjuk.
Egy tepsit jól kivajazunk, majd erre a korongokat lapjára
egymástól kb. 2-3 cm-re belerakjuk (a tészták még kelni fognak és összeérnek).
Meg lehet a tojásfehérjével kenni, de nem fontos, mivel ez visszatartja a
keléstől a tésztát. Befedjük egy tiszta konyharuhával, félretesszük, kelni
hagyjuk 10-15 percig.
Előmelegítjük a sütőt, majd kisebbre vesszük a hőmérsékletet.
A majdnem összeért tésztákat betesszük a sütőbe és meleg
sütőben sütni kezdjük. Légkeverésesben kb. 175-180 fokon sül.
Figyelni kell rá, amikor szépen összeértek és pirulni kezd a
teteje meglocsoljuk kenőtollal édes-cukros tejjel mindenütt, de ne legyen túl
lucskos – remekül sistereg. Szépen felszívja és puha, szaftos marad.
Amikor szép piros, még egyszer megismételjük a locsolgatást.
Készre sütjük. Langyosan a legjobb.
Kakaóhoz isteni.
Aranygaluska:
Amíg a darázsfészek sül, rögtön elővesszük a maradék
tésztát.( Reméljük, nem esett össze) Még egyszer fakanállal átdagasztjuk,
hagyjuk kicsit kelni.
Lisztezett deszkára kitesszük a tésztát, kisebb darabokat
vágunk belőle, majd hüvelyknyi vastagságúra kisodorjuk – nem nyomjuk nagyon
össze. Kb 2-3 cm-es kis csinos darabokra szeljük.
Magasabb falú edényt, pl.: kuglófsütőt kivajazunk jól, nem
cukros darált dióval - mintha morzsa lenne - körbeszórjuk a falát is. (Hagyjunk
egy keveset a tetejére.)
Elkezdjük kicsit távolabbra egymástól a kelés miatt
beleszórni a tésztákat az aljába, olvasztott margarinnal vagy vajjal óvatosan
kenőtollal kicsit megkenegetjük a tésztát, de nem túlságosan. Az aljára lehet
kicsit sűrűbben tenni, mert leszóródik a cukros dió az aljára és odaég.
Megszórjuk cukros dióval a tészta-rétegeket. Megismételjük
soronként a folyamatot. Max. 3-4 sor legyen kicsit szélesebb, de magasabb falú
edény a jó hozzá, jénai is jó hozzá.
A tetejére cukrozatlan darált dió kerül. Kelesztjük kb jó
fél óráig.
Lassú tűzön sütjük, mert vastag a tészta.
Vaníliasodóval vagy kakaóval tálaljuk.
Jó étvágyat hozáózájuk!
És a fázisfotók a következők:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése