Hát egy nagy túróst!

Túrós pite

Nézegetem, forgatom a boltban vett laktózmentes túrót.
Hogy egyem meg?
A túrós csuszát már unom, inkább valami édeset ennék ( persze, mert a múltkor ugye sós volt, erre meg az édes csúszik jobban....ez van). Nem? De!

Pont jókor slattyog elő az Anyukám, hogy annyira enne valami finom kis sütit, de valami könnyűt és másat és egyszerűt...de most izibe - nyafogja nekem. Elő is szed nyomban egy legutóbbi Fannyt - kedvenc lapja, egyszerű és egyben jó kis receptekkel ( is).
Persze nem emiatt kedveli elsősorban, mert ez nem egy kifejezett gasztromagazin, de sütöttünk mi már jót belőle. Többször is.
Nézegetjük a receptet - túrós vekni néven fut - miafene ez? Túrós kenyér?
Eldöntjük, hogy mi ugyan nem rakunk rá fedőt - tetőt, vagy bármit, hadd süljön nekünk nyitottan az a piteszerűség, mint egy nyitott könyv.....lássuk, mi történik ottan---ööö..na, ma ennyi telt tőlem.

Annyi az egész, hogy a tésztát kb. 1 órával korábban be kell gyúrni - mivel elég zsíros, olyan linzertészta-szerűség - frissen nem lehet kinyújtani. Ne is próbáld!
Szerintem lehet hidegen akár egy éjszakát is - de minek. Gyorsan enni akarunk. Mindig

Este ha hazaesel későn, összeállítod a tésztát, mire elpakolsz, rendet raksz, gyerek leckeellenőrzés, egymást püfölők kibékítése, és gyors vacsorakészítés, még simán elkészül a tölteléke és már sütheted is ki. Aztán hajrá, pillanatok alatt el fog tűnni a fincsi kis könnyű sütike. Én szóltam!

Mi elsőre óvatos duhajokként harmadannyi mennyiséget csináltunk. kristálycukor helyett porcukorral - mindig azzal sütünk, valahogy megszokásból, de szerintem finomabb a süti tőle.
A forma kimorzsázásához - amit nem ír az eredeti recept - mi édes morzsátthintettünk bele. Eegyszer édemes egy sima pistótát beáldozni erre, irtó sokáig elég. Vagy babapiskótát. Így szépen kijön a formából, még sose ragadt bele. Édes morzsa való a rizskoch aljára is....ugye.

Tényleg nagyon várom, hogy megírjátok, hogy sikerült....ne sajnáljátok már tőlem a közös örömködést, vagy bármi más véleményt, amiből okulhatok/tunk....rendben?
Nem vagyok nagyigényű, elég lesz pár szívhez szóló sor is...okésos?

Ja , újra megcsináltuk még párszot, tökéletes hozzá az almás piténk tésztája...Sőt jobb is kicsit.

A recept pedig a következő - picit átírva, de a lényeget megtartva:

Túrós pite 

Hozzávalók

Tésztához:
12,5 dkg vaj + a forma kikenéséhez
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 tojás
fél teáskanál sütőpor
15 dkg liszt + a nyújtáshoz

Töltelékhez:
3 tojás
75 dkg tehéntúró
1,5 dl habtejszín
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja

A vajat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sót, a tojást és a sütőporral elkevert lisztet.
 A tésztát összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük egy órára.
Kivesszük, majd a liszttel meghintett deszkán kinyújtjuk és belenyomkodjuk egy kivajazott – kimorzsázott ( édes morzsa, pl.: piskótamorzsa nagyon finom hozzá) formába úgy, hogy pereme is legyen. A túllógó széleket vágjuk le.
A töltelékhez válasszuk szét a tojásokat. Keverjük ki az áttört túrót, a tejszínt, a tojásságákat, a kétféle cukrot és a lereszelt citrmohéjat , majd lazítsuk a masszát a keményre felvert tojásfehérje-habbal.
Simítsuk a formába és 180 fokos sütőben süssük kb. egy óráig.
Lekvárral, tejszínhabbal, porcukorral megszórva tálalhatjuk. Mrlrgr, langyosan, de hidegen is finom.

Rakhatunk a töltelékbe mazsolát, vagy más aszalt gyümölcsöket is, vagy apróra vágott csokidarabokat.
Jó étvágyat!


És a fázisfotók:





Megjegyzések

  1. kedvencem a túrós, akármi is legyen

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyszerű, akkor ezt is imádni fogod. Nagyon finom kis süti! Majd írd meg, kérlek, hogy sikerült!
      Jó sütést, jó étvágyat!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések