Hát egy nagy túróst!
Túrós pite
Nézegetem, forgatom a boltban vett laktózmentes túrót.
Hogy egyem meg?
A túrós csuszát már unom, inkább valami édeset ennék ( persze, mert a múltkor ugye sós volt, erre meg az édes csúszik jobban....ez van). Nem? De!
Pont jókor slattyog elő az Anyukám, hogy annyira enne valami finom kis sütit, de valami könnyűt és másat és egyszerűt...de most izibe - nyafogja nekem. Elő is szed nyomban egy legutóbbi Fannyt - kedvenc lapja, egyszerű és egyben jó kis receptekkel ( is).
Persze nem emiatt kedveli elsősorban, mert ez nem egy kifejezett gasztromagazin, de sütöttünk mi már jót belőle. Többször is.
Nézegetjük a receptet - túrós vekni néven fut - miafene ez? Túrós kenyér?
Eldöntjük, hogy mi ugyan nem rakunk rá fedőt - tetőt, vagy bármit, hadd süljön nekünk nyitottan az a piteszerűség, mint egy nyitott könyv.....lássuk, mi történik ottan---ööö..na, ma ennyi telt tőlem.
Annyi az egész, hogy a tésztát kb. 1 órával korábban be kell gyúrni - mivel elég zsíros, olyan linzertészta-szerűség - frissen nem lehet kinyújtani. Ne is próbáld!
Szerintem lehet hidegen akár egy éjszakát is - de minek. Gyorsan enni akarunk. Mindig
Este ha hazaesel későn, összeállítod a tésztát, mire elpakolsz, rendet raksz, gyerek leckeellenőrzés, egymást püfölők kibékítése, és gyors vacsorakészítés, még simán elkészül a tölteléke és már sütheted is ki. Aztán hajrá, pillanatok alatt el fog tűnni a fincsi kis könnyű sütike. Én szóltam!
Mi elsőre óvatos duhajokként harmadannyi mennyiséget csináltunk. kristálycukor helyett porcukorral - mindig azzal sütünk, valahogy megszokásból, de szerintem finomabb a süti tőle.
A forma kimorzsázásához - amit nem ír az eredeti recept - mi édes morzsátthintettünk bele. Eegyszer édemes egy sima pistótát beáldozni erre, irtó sokáig elég. Vagy babapiskótát. Így szépen kijön a formából, még sose ragadt bele. Édes morzsa való a rizskoch aljára is....ugye.
Tényleg nagyon várom, hogy megírjátok, hogy sikerült....ne sajnáljátok már tőlem a közös örömködést, vagy bármi más véleményt, amiből okulhatok/tunk....rendben?
Nem vagyok nagyigényű, elég lesz pár szívhez szóló sor is...okésos?
Ja , újra megcsináltuk még párszot, tökéletes hozzá az almás piténk tésztája...Sőt jobb is kicsit.
A recept pedig a következő - picit átírva, de a lényeget megtartva:
És a fázisfotók:
Nézegetem, forgatom a boltban vett laktózmentes túrót.
Hogy egyem meg?
A túrós csuszát már unom, inkább valami édeset ennék ( persze, mert a múltkor ugye sós volt, erre meg az édes csúszik jobban....ez van). Nem? De!
Pont jókor slattyog elő az Anyukám, hogy annyira enne valami finom kis sütit, de valami könnyűt és másat és egyszerűt...de most izibe - nyafogja nekem. Elő is szed nyomban egy legutóbbi Fannyt - kedvenc lapja, egyszerű és egyben jó kis receptekkel ( is).
Persze nem emiatt kedveli elsősorban, mert ez nem egy kifejezett gasztromagazin, de sütöttünk mi már jót belőle. Többször is.
Nézegetjük a receptet - túrós vekni néven fut - miafene ez? Túrós kenyér?
Eldöntjük, hogy mi ugyan nem rakunk rá fedőt - tetőt, vagy bármit, hadd süljön nekünk nyitottan az a piteszerűség, mint egy nyitott könyv.....lássuk, mi történik ottan---ööö..na, ma ennyi telt tőlem.
Annyi az egész, hogy a tésztát kb. 1 órával korábban be kell gyúrni - mivel elég zsíros, olyan linzertészta-szerűség - frissen nem lehet kinyújtani. Ne is próbáld!
Szerintem lehet hidegen akár egy éjszakát is - de minek. Gyorsan enni akarunk. Mindig
Este ha hazaesel későn, összeállítod a tésztát, mire elpakolsz, rendet raksz, gyerek leckeellenőrzés, egymást püfölők kibékítése, és gyors vacsorakészítés, még simán elkészül a tölteléke és már sütheted is ki. Aztán hajrá, pillanatok alatt el fog tűnni a fincsi kis könnyű sütike. Én szóltam!
Mi elsőre óvatos duhajokként harmadannyi mennyiséget csináltunk. kristálycukor helyett porcukorral - mindig azzal sütünk, valahogy megszokásból, de szerintem finomabb a süti tőle.
A forma kimorzsázásához - amit nem ír az eredeti recept - mi édes morzsátthintettünk bele. Eegyszer édemes egy sima pistótát beáldozni erre, irtó sokáig elég. Vagy babapiskótát. Így szépen kijön a formából, még sose ragadt bele. Édes morzsa való a rizskoch aljára is....ugye.
Tényleg nagyon várom, hogy megírjátok, hogy sikerült....ne sajnáljátok már tőlem a közös örömködést, vagy bármi más véleményt, amiből okulhatok/tunk....rendben?
Nem vagyok nagyigényű, elég lesz pár szívhez szóló sor is...okésos?
Ja , újra megcsináltuk még párszot, tökéletes hozzá az almás piténk tésztája...Sőt jobb is kicsit.
A recept pedig a következő - picit átírva, de a lényeget megtartva:
Túrós pite
Hozzávalók
Tésztához:
12,5 dkg vaj + a forma kikenéséhez
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 tojás
fél teáskanál sütőpor
15 dkg liszt + a nyújtáshoz
Töltelékhez:
3 tojás
75 dkg tehéntúró
1,5 dl habtejszín
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja
A vajat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sót, a
tojást és a sütőporral elkevert lisztet.
A tésztát
összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük egy órára.
Kivesszük, majd a liszttel meghintett deszkán kinyújtjuk és
belenyomkodjuk egy kivajazott – kimorzsázott ( édes morzsa, pl.: piskótamorzsa
nagyon finom hozzá) formába úgy, hogy pereme is legyen. A túllógó széleket
vágjuk le.
A töltelékhez válasszuk szét a tojásokat. Keverjük ki az
áttört túrót, a tejszínt, a tojásságákat, a kétféle cukrot és a lereszelt
citrmohéjat , majd lazítsuk a masszát a keményre felvert tojásfehérje-habbal.
Simítsuk a formába és 180 fokos sütőben süssük kb. egy
óráig.
Lekvárral, tejszínhabbal, porcukorral megszórva tálalhatjuk.
Mrlrgr, langyosan, de hidegen is finom.
Rakhatunk a töltelékbe mazsolát, vagy más aszalt
gyümölcsöket is, vagy apróra vágott csokidarabokat.
Jó étvágyat!
kedvencem a túrós, akármi is legyen
VálaszTörlésNagyszerű, akkor ezt is imádni fogod. Nagyon finom kis süti! Majd írd meg, kérlek, hogy sikerült!
TörlésJó sütést, jó étvágyat!